rozwiazywanie rownan nierownosci
ADA: Mam pytanie odnosnie schematu rozwiazywania rownan, nierownosci z wartoscia bezwgledna!
*z defin. korzystam tylko i wylacznie gdy jest sam modul bez dodatkowych niewiad. liczb

*szukam liczb zerujacych przedzialy i okreslam czy modul jest dod czy uj. i wtedy zmieniam znak
jak tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1805.html wtedy gdy mam duzo modulow w jednym rownaniu/nierown
lub w czyms takim: 2*|x−4|

nie rozumiem czemu raz musze korzystac z tej metody raz z tej... prosze o wytlumaczenie....
6 lis 18:27
ADA: nie wiem czy zrozumiale wytluczalylam moj problem:
**tutaj nie moge korzystac z wart. bezwzgl:
2|1−3x|=3x w tym przypadku musze postapowac jak tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1805.html
***a tutaj moge korzystac z defin. :
|3−x|<x
6 lis 18:30
Basia:
bo co innego jeden moduł nawet rozbudowany np.
| |x−5|+2|
a co innego suma, różnica, iloczyn lub iloraz modułów
w tym drugim przypadku różne moduły różnie się w tych przedziałach zachowują
czysto teoretycznie chyba nie da się tego jaśniej wytłumaczyć
6 lis 18:32
ADA: aha, przypadek gdy mam jeden modul to z defin.
a gdy kilka modulow badz iloczyn, suma to juz z tymi przedzialami tak?
6 lis 18:33
Basia:
na a w jaki sposób chcesz skorzystać z definicji w tym przypadku
2|1−3x|+|6−2x|<11 ?
w przykładzie, który podajesz jako pierwszy możesz korzystać z definicji po przekształceniu do
postaci
|1−3x|=32x
1−3x=32x lub 1−3x=−32x
1=92x lub 1=32x
x = 29 lub x=23
6 lis 18:43
Basia:
odp. do poprzedniego wpisu: TAK
6 lis 18:44