fizyka, prosze o pomoc
monia: mam problem z zadaniami z fizyki, bylabym wdzieczna gdyby ktos mogl mi pomoc

zrobilam je ale
wolalabym sie upewnic czy dobrze
1) Z balkonu znajdującego się na wysokości h=10m nad ziemia upuszczono kamien. Po jakim czasie
t kamien spadnie na ziemie, jesli zalozyc, ze przyprzyspieszenie kamienia wynikajace z jego
ciezaru wynosi g=10m/s? Jaka jest predkośc koncowa Vk kamienia tuz przed jego zetknieciem z
ziemia?
2)Oblicz przyspiesznie dosrodkowe ciała poruszajacego sie po okregu o promieniu r=1,5m z
predkoscia katowa ω= 3 1/s
3)Jaka jest predkosc rozchodzenia sie fal w wodzie, jezeli okres drgan lodki wynosi T=4s a
odleglosc miedzysasiednimi grzbietamiifal s=8m
6 lis 18:26
Grześ: jeśli je zrobiłaś, to zapisz obliczenia, nie toleruje kłamstw
6 lis 18:29
dero2005:
1) Vk = √2gH = √2*10*10 = √200 = 10√2
t = √2Hg = √2
2) a = r ω2 = 1,5 * 32 = 13,5 ms2
3) v =λT = 84 = 2 ms
7 lis 19:29