.
Daniel: Wiatm

mam problem jak sie rozwiazuje tego typu zadania
x2−25x4+16=2 czyli
robimy to w sposob ze przenosimy 2 na lewa strone rownania i przyrownujemy do zera..? a tam
wspolny mianownik czy jak..?
6 lis 18:17
Grześ: Tak, przenosisz na jedną stronę sprowadzasz do wspólnego mianownika
6 lis 18:17
Basia:
to też dobry sposób, ale można też pomnożyć przez mianownik (równania zawsze, z nierównościami
różnie bywa, rzadko kiedy naprawdę można, i dlatego do nierówności sposób jaki opisałeś jest
lepszy i pewniejszy)
6 lis 18:20
Grześ: Tylko dla pewności tak napisałem, bo nie jestem pewien jaki jest tam znak równośc, nierównośc
czy co
6 lis 18:21
Daniel: rowna sie
6 lis 18:21
Grześ: Czyli określ dziedzinę i mnóż na krzyż(bez podtekstów

)
6 lis 18:22
Basia:
w tym szczególnym przypadku nie ma to znaczenia, bo x4+16 jest stale dodatnie, czyli i
nierówność można pomnożyć
6 lis 18:22
Grześ: Nawet nie widziałem, że tam jest x
4, co bardzo utrudnia, na przyszłość używaj dużę U dla
ułamka
6 lis 18:23
Daniel: kurcze nie rozumiem troche ale na krzysz czyli nie przenosze tej 4 na lewa strone..?
6 lis 18:24
Grześ: Nie musisz przenosić, dla równań określ tylko dziedzinę, i mnóż na krzyż
6 lis 18:25
Daniel: licznik jest x2−25 mianownik x4+16
6 lis 18:25
Daniel: pokazali byscie mi tylko ta wasza na krzysz metode reszte sam zrobie tylko zebym wiedział dla
pewnosci czy sie rozumiemy

prosze
6 lis 18:26
Basia:
1. sposób
x
2−25=2(x
4+16)
............
2. sposób
x
2−25−2(x
4+16)=0
..................
jak widzisz na to samo wychodzi
rozwiąż do końca
6 lis 18:27
6 lis 18:27
Basia:
"na krzyż" to jak masz ułamki po obu stronach np:
(x−1)(x−2)=3(x
2+1)
6 lis 18:28
Daniel: dzieki
6 lis 18:29
Daniel:
6 lis 18:29
Daniel: wyszlo mi x2(2x2−1)=−57 i co dalej...?
6 lis 18:37
Basia:
nie tak
x2−25−2(x4+16)=0
−2x4+x2−25−32=0
−2x4+x2−57=0 /*(−1)
2x4−x2+57=0
t=x2 t≥0
2t2−t+57=0
Δ itd.
6 lis 18:57
Daniel: dzieki sliczne
6 lis 19:06