Agi: Rozwiąż nierówność:
x2+10x+25<0
7 sty 20:23
Mickej: (x+5)2<0wartość do kwadratu zawsze dodatnia wiec nie ma rozwiazania
7 sty 20:24
Eta:
no proste!
(x+5)2 <0 -- sprzeczne bo (x+5)2 ≥0
7 sty 20:25
Agi: nie rozumiem naprwde dlaczego
7 sty 20:28
Mickej: hmmm nie ważne jaka liczbe podniesiesz do kwadratu zasze da ci ona wartość dodatnia
prawda

?
5*5=25
(-5)*(-5)=25
7 sty 20:30
anmario:
no pod warunkiem, że x jest liczbą rzeczywistą bo jeśli, dla przykładu zespoloną i równa
się np i-5, to:
(i-5+5)
2=i
2= -1 czyli wtedy lewa strona jest mniejsza od zera. Ale mniejsza z tym
7 sty 20:30