matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nie czaje zabardzo matmy licze na pomoc:)
mm89:
Wykaż,że dla dowolnego kąta "a" zachodzi równość (1+sina)(1/cosa−tga)=cosa może ktoś pomóc
?
6 lis 18:03
sushi_ gg6397228:
1
1
masz
− tg a czy
cos a
cos a − tg a
6 lis 18:04
mm89:
1 ___ −tga cosa
6 lis 18:08
mm89:
1 ___ −tga cosa
6 lis 18:13
Grześ:
1
1−sina
1−sin
2
a
(1+sina)(
−tga)=(1+sina)(
)=
=
cosa
cosa
cosa
cos
2
a
cosa
=cosa
6 lis 18:14
sushi_ gg6397228:
to wymnazamy wedlug schematu (a+b)(c−d) a*c −a*d +b*c −b*d
6 lis 18:15
Grześ:
Taaa, na 100%
6 lis 18:15