wysokości równoległoboku
uczeń: Znajdź wysokości równoległoboku, którego boki mają długości 7cm i 10cm a kąt ostry 70 stopni.
6 lis 17:44
Grześ: Wzór na pole:
Pp=ab*sinα
Pp=ah1
Pp=bh2
6 lis 17:46
Grześ: Porównaj sobie odpowiednio i tyle
6 lis 17:46
uczeń: A możesz to wyliczyć bo ja tego nie łapie.
6 lis 17:47
Grześ: O matko podstaw sobie do wzoru i porównaj:
ah1=ab*sinα ⇒ h1=b*sinα
bh2=ab*sinα ⇒ h2=a*sinα
6 lis 17:54
uczeń: Ale skąd wziąć h1 i h2?
6 lis 17:55
Grześ: policz podstaw pod b, a boki

Przecież masz podane
6 lis 17:57
uczeń: 
? Czarna magia
6 lis 18:03
:): Oks, załapałem
6 lis 18:23