wielomian
florek112: Wielomian W(x) = ax3 + bx2 + cx + d dla argumentu 0 przyjmuje wartość 9. Liczby (−1) i 3 są
pierwiastkami tego wielomianu, przy czym liczba 3 jest pierwiastkiem dwukrotnym.
Wyznacz wartośći współczynników a,b,c,d.
6 lis 17:15
Grześ: Podstaw i utwórz sobie równania:
W(0)=9
W(−1)=0
W(3)=0
Jeden wspólczynnik od razu wyliczysz
6 lis 17:17
Godzio:
Może lepiej tak:
W(x) = a(x + 1)(x − 3)2 (0,9)
9 = a * (0 + 1)(0 − 3)2 ⇒ a = ...
W(x) = ...
6 lis 17:18
florek112: no to jeden wyliczylem od razu
d=9
ale jak policzyc reszte
6 lis 17:19
sushi_ gg6397228:
W(0)= 9 ==> d=9
W(−1)=0
W(3)=0
oraz
W(X)= a(x+1)(x−3)2
6 lis 17:19
Grześ: Widać, że o wiele prościej

Oczywiście wiem, zaraz ktoś powie, żę chce liczyć jakby jechać z Poznania do Wrocławia przez
Nowy York, kilka razy to słyszałem
6 lis 17:19
florek112: no tak by bylo latwiej ale dlaczego zapisales tak ten wielomian W(x)
6 lis 17:20
sushi_ gg6397228:
postac iloczynowa sie kłania
6 lis 17:21