ruch jednostajnie przyśpieszony
bart, : na 7 s przed wjazdem na most motocyklista jadący z prędkością 46 km/h zobaczył znak
ograniczający prędkość na moście do 10 km/h. Motocyklista zaczął hamować ze stałym opóźnieniem
1 m/s2. Czy zdążył on zmienić swoją szybkość do nakazanej?
wiem, że to fizyka, ale może pomożecie.
6 lis 17:00
Grześ: Najpierw podstawowa czynnośc to zamiana z km/h na m/s
| | km | | 460 | m | | 115 | m | |
46 |
| = |
|
| = |
|
| |
| | h | | 36 | s | | 9 | s | |
| | 115 | m | | m | | 115−63 | m | | 52 | m | | 25 | m | |
Czyli Vk= |
|
| −7 |
| = |
|
| = |
|
| > |
|
| |
| | 9 | s | | s | | 9 | s | | 9 | s | | 9 | s | |
Nie zdąży
6 lis 17:05
sushi_ gg6397228:
a=V poczatkowe − V koncowet zamien na jednostki m/s (predkosc) i potem porownaj "a" z tym
co masz podane
6 lis 17:06
bart, : super dzięki!
6 lis 17:29