największe wspólne dzielniki itp.
karo.: suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 168, a największy ich wspólny dzielnik równa się
24. Jakie to liczby?
iloczyn dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 6174, a ich największy wspólny dzielnik wynosi
21. Jakie to liczby?
6 lis 16:57
Godzio:
Zad. 1
a + b = 168
NWD(a,b) = 24 ⇒ a = k * 24, b = n * 24 k,n ∊ N+
a + b = 168 ⇒ 24(k + n) = 168 ⇒ k + n = 7
k = 1 ⇒ n = 6
k = 2 ⇒ n = 5
k = 3 ⇒ n = 4
k = 4 ⇒ n = 3
k = 5 ⇒ n = 2
k = 6 ⇒ n = 1
Odp: (24, 144), (48, 120), (72,96),
Spróbuj podobnie zad. 2
6 lis 17:03
sushi_ gg6397228:
oraz NWD(a,b)=1
liczba1= 24*a
liczba2= 24*b
| | 6174 | |
a*b= |
| oraz NWD(a,b)=1 |
| | 21*21 | |
liczba1= 21*a
liczba2= 21*b
6 lis 17:08
karo.: a*b=6174
NWD(a,b)=21 ⇒ a=21k, b=21n k,n∊N+
ab=6174 ⇒ 21(kn)=6174 ⇒ kn=294
i co dalej?
mam po kolei wypisywać k=1, k=2 itd. i obliczać n?
6 lis 17:15
karo.: to pytanie było do metody Godzia
6 lis 17:17
Godzio:
szukasz dzielniki, tak jak zacząłeś tylko musisz odrzucić np.
k = 3, n = 6 −−− bo mają wspólny dzielnik 3 i NWD by się zmieniło, to tylko przykład, nie
do tego twojego
6 lis 17:23
sushi_ gg6397228:
21*21(kn)=6174
6 lis 17:23
Godzio: Takie 2 przypadki odrzucisz bo mają wspólny dzielnik
k = 7, n = 42
k = 14, n = 21
6 lis 17:28
karo: czyli dalej k=1 n=294
k=2 n=147
k=3 n=98
k=6 n=49
k=7 n=42
?
6 lis 17:30
karo: mam odpowiedź w książce 21 i 294 oraz 42 i 147.
no ale w pierwszym przypadku k=1 n=294, czyli a=21, b=6174.
więc ich iloczyn nie może dać 6174.
6 lis 17:43
Godzio: a bo nie popatrzyłem
ty masz tam iloczyn, sushi] Ci napisał
21k * 21n = 212 * kn = 6174 ⇒ kn = 14
6 lis 17:44
karo: okej, teraz rozumiem

dzięki
6 lis 17:50