wielomiany <3
cosinus: liczby pierwsze p i q są pierwiastkami wielomianu w x= 2x3+bx2+cx−10, gdzie b i c są liczbami
całkowitymi zapisz w(x) jako iloczyn trzech wielomianów stopnia pierwszego.
6 lis 16:55
sushi_ gg6397228:
jakie sa liczby pierwsze, ktore sa dzielnikiem wyrazu wolnego (−10)
6 lis 17:16
cosinus: 1, 2, 5,
6 lis 17:20
6 lis 17:21
Godzio:
1 nie jest liczbą pierwszą
6 lis 17:21
Eta: pwenie
cosinus myślał,że jak jest 1 −−ką to jest" pierwszą z brzegu"
6 lis 17:24
sushi_ gg6397228:
i na dodatek powinno byc W(x)= 2x3 ...− 100 a nie −10
6 lis 17:26
cosinus: no w zadaniu jest napisane ,,,−10 a nie...− 100
6 lis 17:28
sushi_ gg6397228: to nie ma rozwiazania
W(x)=2(x3...−5) i tylko pasuje 5 lub −5 lub −1 lub 1 (wsrod tych 4 liczb tylko jedna jest
liczba pierwsza)
6 lis 17:33
cosinus: powinno wyjsc W(x)= (x−2)(x−5)(2x−1) b=−15 c=27 tak jest w rozwiązaniach
6 lis 17:36
Godzio: Ale w sumie to mogło by być tak:
| | 1 | |
2(x − |
| )(x − 5)(x − 2) |
| | 2 | |
6 lis 17:37
Afr0: Może się jeszcze przyda przyszłym pokoleniom matematyków:
Liczby pierwsze wyrazu wolnego to 2 i 5, więc:
W(2)+2*8+4b+2c−10=0
W(5)+2*125+25b+5c−10=0
Robimy układ równań:
| | ⎧ | 16+4b+2c−10=0 | |
| | ⎩ | 250+25b+5c−10=0 |
|
4b+2c+6=0 /:2 dzielimy przez 2, żeby było łatwiej
25b+5c+240=0 /:5 dzielimy przez 5 z tego samego powodu co wyżej
2b+c+3=0 /*(−1) żeby mieć przeciwne liczby względem 2 równania
5b+c+48=0
____________
3b+45=0
3b=−45
b=−15
5*(−15)+c+48=0
c−27=0
c=27
podstawiamy do naszego wielomianu
W(x)=2x
3−15x
2+27x−10
dzielimy wielomian przez nasze pierwiastki (x−2)*(x−5)
(2x
3−15x
2+27x−10) : (x
2−7x+10) = 2x−1
−2x
3+14x
2−20x
______________
−x
2+7x−10
−x
2+7x−10
_________
=
Zapisujemy wielomian jako iloczyn trzech pierwiastków pierwszego stopnia, więc:
W(x)=(x−2)(x−5)(2x−1)
20 sty 21:21