trygonometria
yyy: (cosx−sinx)
2+tgx=2sin
2x
proszę o pomoc


6 lis 16:45
sushi_ gg6397228:
najpierw wykonaj dzialanie w nawiasie
6 lis 16:48
Grześ: co niecoś się poskraca
6 lis 16:49
yyy: cos2x−2sinxcosx−sin2x+tgx=0
hmm...
6 lis 16:52
Grześ: zmień 2sinxcosx
6 lis 16:54
Grześ: chociaż, hmm

najlepiej chyba spróbować przekształcać do wielomianu
6 lis 16:55
yyy: cos2x−sin2x−sin2x+tgx=0
6 lis 16:56
yyy: nic nie widzę
6 lis 16:56
Grześ: no nie wiem właśnie

hmm
6 lis 16:58
yyy: 1−2sin
2x−2sinxcosx+tgx=0
cos2x−sin2x+tgx=0
do tego doszłam, nie wiem czy ide w stronę światła
6 lis 16:58
Grześ: | | sinx | |
to raczej była zła zmiana, lepiej zmienić tgx na |
| i wtedy coś kombinować  |
| | cosx | |
6 lis 16:58
yyy: mam chyba
1−tg2x1+tg2x−
2tgx1+tg2x+tgx=0
6 lis 17:00
yyy: nic nie widać, napiszę to tak:
[(1−tg
2x)/(1+tg
2x)]−[(2tgx)/(1+tg
2x)]+tgx=0
co myślisz Grześ

?
6 lis 17:02
yyy: wyszło
6 lis 17:06
Grześ: że masz te same mianowniki

Dodaj je może i coś kombinuj dalej
6 lis 17:06