Zadanie z treścią ,banki ,procenty lokaty.
Roman 2333: Mam dla was hardcore:
Trzy banki podaja rozne informacje o stopie oprocentowania:
− Bank A: U nas oprocentowanie roczne wynosi 8,1%
− Bank B: U nas oprocentowanie wynosi 8% ale odestki dopisujemy co pół roku.
− Bank C: U nas oprocentowanie wynosi 7,8% ale odsetki dopisujemy co kwartał.
W którym się opłaca umieścić lokatę 10000 zł na 3 lata? Uzasadnij.
ekstra zadanie prosto od Huberta Urbańskiego z Millenium
6 lis 16:45
think: nie masz nic więcej? Bo wybacz zadanie podstaw do wzoru i policz to takie mało hardcorowe...
6 lis 16:47
Grześ: Poszukaj wzór na forum i licz, samo podstawienie gościu
6 lis 16:47
Grześ: też tak właśnie sądzę, ale czasem i podstawienie jest hardcorowe
6 lis 16:48
Roman 2333: 3 pierwsze odpowiedzi nie potrzebne. odpisze ktos

?
6 lis 16:58
Grześ: Wysil główkę(kolejny niepotrzebny post

) i znajdź wzorek na obliczanie odsetek,
6 lis 17:00
Roman 2333: gdybym chciał liczyć sam to bym tu nie przychodził. A tych wzorów to będe godzinami szukał.
Gdzie sa Ci co zawsze chętnie liczą>?
6 lis 17:07
Grześ: Właśnie z nimi rozmawiasz, tylko nic się nie starasz

Jakie rymy
6 lis 17:08
Roman 2333: 6h będe krążył po forum. Równie dobrze moge znowu iść grać w kropki
6 lis 17:09
Godzio:
To napisze wzór, bo tu potrzeba bardziej rozbudowanego a tu takiego się nie znajdzie
K
o −− początkowa wpłata
p −− oprocentowanie ( przy A np, p = 8,1)
m −− ilość kapitalizacji w roku
n −− ilość lat
6 lis 17:10
6 lis 17:11
Roman 2333: Zwykli śmiertelnicy w życiu by nie zgadli gdzie to szukać.
Zobaczymy co wyjdzie
6 lis 17:12
6 lis 17:15
Eta: teraz dopasuj tylko dane z twojego zadania i po ptokach
6 lis 17:16
R.W.16l: ODP:
W MILLENIUM
6 lis 17:17
Eta:
Dawnym "Big− Banku"
6 lis 17:18
Roman 2333: K
o=10000
n=3

?
K
n=K
o(1+p)
n
K
n=10000 * (1+0,081)
3=10000*(1,081)
3=10000*1,2632144=12.632,144~12.632,14zł
si?
6 lis 17:25
Roman 2333: oczywiscie reszte zrobie pozniej ,tylko czy dobrze.
6 lis 17:25
Godzio:
Napisałem w przykładzie że
p = 8,1 a nie p = 8,1% ...
| p | |
| −− ten procent jest tu już uwzględniony |
| 100 | |
6 lis 17:31
Godzio:
Ale w sumie to chyba niechcący napisałeś ten %
6 lis 17:32
Roman 2333: tak tak on tam jest pomyłkowo ,aale wyliczone dobrze tak ?
6 lis 17:33
Godzio: tak
6 lis 17:35
Roman 2333: w B)
p=
82=4%=0,04

pytam bo sprawdzam
6 lis 18:39
Roman!!!!!!!: cicho wszedzie głucho wszedzie
6 lis 23:06
Grześ: co to będzie? co to będzie?

O co chodzi

6 lis 23:08
Roman!!!!!!!: bo nie jestem pewien tego p czy to dobrze wychodzi. Bo w A było 8,1% przez 100 bo lokata na
rok
a B to co pół roku odsetki: i moja niepewność czy p dobrze naskrobałem
6 lis 23:11
Grześ: A ile wyszło Ci po 3 latach
6 lis 23:16
Roman!!!!!!!: jeżeli chodzi Ci o B to jakbym liczył tak jak napisałem to wyszło 12.653,19zł
6 lis 23:18
Grześ: Mnie też tyle wyszło
6 lis 23:21
Grześ: W trzecim wyjdzie coś koło 13.600
6 lis 23:23
Roman!!!!!!!: wkońcu moge iść spać normalnie. dobranoc
Ty tu chyba nocki walisz!
6 lis 23:23
Grześ: Ja tęz już idę, dobranoc Tobie

Wcale nie zamierzam siedzieć i nocke walić
6 lis 23:24