rozwiązać nierówność
kobra: Rozwiązać nierówność
|x|>1x
może mi ktoś to rozpisać krok po kroku?
6 lis 16:27
sushi_ gg6397228:
trzeba rozpatrzec 3 przypadki
a) x<0
b) x∊(0,1)
c) x>1
6 lis 16:35
kobra: mam odpowiedz w książce ale nie moge do takiej samej dojść
x ∊ (−∞,0)∪(1,∞)
6 lis 16:42
sushi_ gg6397228:
dlatego napisalem abys rozpatrzyl te 3 przypadki
zrobiles to
6 lis 16:45
kobra: nie umiem liczyc zrobilem przypadki i co z a wyszlo x=−1 c x=1
6 lis 16:51
Grześ: ciekawe skąd ci wyszła równość

Tam masz znak nierówności
6 lis 16:52
kobra: mnie uczyli modlu rozwiazywac x<0 i x>=0 ten sam znak i przeciwny gdzie za nierówność dawało
się potem = w trakcie rozwiązywania to jeden kij można zostawić x >1 i −x>1
6 lis 16:54
Godzio:
moim zdanie to by wystarczyły 2 przypadki,
D: R − {0}
1
o x < 0
| | 1 | | 1 | |
−x > |
| −−− skoro x < 0 to |
| < 0 ⇒ x ∊ (−∞,0) |
| | x | | x | |
2
o x > 0
x
2 > 1
x
2 − 1 > 0
(x − 1)(x + 1) > 0
x ∊ (−
∞,1) ∪ (1,
∞) + przedział ⇒ x ∊ (1,
∞)
Odp: x ∊ (−
∞,0)∪(1,
∞)
6 lis 16:55
sushi_ gg6397228:
dla pierwszego x<0
liczba dodatnia > liczba ujemna wiec przypadek OK
dla 0<x<1
|X| − liczba mmniejsza od 1
| 1 | |
| − liczba wieksza od 1 −> NIE MOZE BYC |
| x | |
x>1
| | 1 | |
X > |
| co jest oczywiste |
| | x | |
6 lis 16:56