Przyjmujemy, że kropla wody jest kulą o średnicy 2mm.
Martusia15112: Przyjmujemy, że kropla wody jest kulą o średnicy 2mm. Ile kropli wody zmieści się w kieliszku o
kształcie walca o obwodzie podstawy 4pi i wysokości 2 razy większej od promienia podstawy.
6 lis 16:21
sushi_ gg6397228:
z obwodu policzysz promien
H=2r
V
walca=p
p *H
policz V kuli
| | V walca | |
potem |
| =... |
| | V kuli | |
6 lis 16:25
Grześ: Ale jest tu jeden błąd myślowy wg mnie, bo skoro uznamy, że propla nie zmienia swojego
kształtu, to sushi źle myśli.
Wtedy będzie jakby włożyć tyle kul ile się da,

Trzeba trochę więcej pomysleć nad ich liczbą
6 lis 16:28
Grześ: kropla oczywiście
6 lis 16:28
Grześ: Chyba rozumiecie o co mi chodzi
6 lis 16:29
Grześ: Wtedy byłoby o wiele ciekawiej
6 lis 16:34
Martusia15112: Nie bardzo rozumiem Cię Grześ..
7 lis 15:33
Martusia15112: Dziękuję sushi
7 lis 19:30