ciąg arytmetyczny
agamaga: Długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 1 . oblicz długość
przeciwprostokątnej
6 lis 15:29
sushi_ gg6397228:
bylo wczoraj, poszukaj w wyszukiwarce
6 lis 15:39
ostr: Oznacze boki przeciwprostokątna jako c, przyprostokątne a i b.
Jeżeli maja tworzyć ciąg arytmetyczny (a,b,c) o rożnicy 1 to znaczy ze nastepny wyraz(bok) jest
większy od poprzedniego o 1.
Stąd:
c=b−1
c=a−2
z tw.Pitagorasa
c2 = b2 + a2
c2 = (c−1)2 + (c−2)2
Po zastosowaniu wzorów skróconego mnożenia i uporzadkowaniu dochodzimy do równania:
c2−6c+5=0
co ma dwa rozwiązania c = 5 i c = 1
oczywiście prawidłowa jest tylko odpowiedź c = 5, wystarczy zauważyć, że gdyby c=1 to pozostałe
boki przyjmują −1 i −2.
Zatem przeciwprostokątna ma dlugość 5.
6 lis 15:42
ostr: Pomyliłem się w
c=b−1
c=a−2
Powinno być:
c=b+1
c=a+2
Dalej jest dobrze
6 lis 15:45