ciąg geometryczny
yo yo: Znajdz iloraz ciagu geometrycznego (b2) ,w którym b1+b2=u{1/3} i b1−b2=1{2/3}
6 lis 14:59
ostr: napisz to poprawnie to rozwiążemy
6 lis 15:04
yo yo: b1+b2=13 b1−b2=123
6 lis 15:06
yo yo: czy tu chodzi o układ równań?
6 lis 15:07
Grześ: Tak, policz z przeciwnych współczynników, czyli dodaj do sibie te równania
6 lis 15:11
yo yo: tak tylko gorzej jest to zapisac. tam u gory jest znajdz wyraz c.g (bn) mała pomyłka
6 lis 15:24
sushi_ gg6397228:
policzyc b1 i b2, to z tego wyznaczysz q i potem wzor bn= b1*qn−1
6 lis 15:26
yo yo: czyli:
b1=13−b2
13−b2−b2=123
i dalej taak?
6 lis 15:34
yo yo: czyli ten układ równań wygląda tak:
| ⎧ | b1=13−b2 | |
| ⎩ | −2b2=113 /:(−2) |
|
dobrze

? co dalej
6 lis 16:24
Grześ: O matko..... A nie mogłeś na samym początku po prostu dodać te równania

sushi Ci namieszał

:
2b
1=2
b
1=1
O wiele mniej liczenia
6 lis 16:26
sushi_ gg6397228:
ROZUMIESZ polecenie dodaj stronami ; wynik źle policzony
co dalej −−>czytaj post 15.26
6 lis 16:27
yo yo: ok ok no to jak juz mamy te b1 i b2 to co dalej? wystarczy astosowac wzór tak
6 lis 16:30
Grześ: Dokładnie, popieram to co sushi mówi, bo rozwiązanie tego układu przez podstawianie to zupełna
strata czasu, w szczególności, że tu tylko wystarczy dodać stronami
6 lis 16:31
sushi_ gg6397228:
b2=b1*q ==> q=...
i wzor na "n−ty" wyraz ciagu
6 lis 16:31
yo yo: no dobra dobra czyli moj uklad tez jest poprawny tylko wynik zły tak?
Nie irytujcie sie tak matematycy ja w tym nie siedze.
6 lis 16:32
Roman 2333:
b1=1
b2= −23
15.26
bn=b1*qn−1
b2=b1*q2−1
b2=b1*q
b2=q
q=−23
Ilorazem ciągu jest −23
ja potrzebuje potwierdzenia ze jest o.k. chociaz nie wiem czy dobrze tam podstawiłem.
6 lis 16:55
Roman 2333: Grześ weź tam rzuć okiem czy dobrze mi poszło , albo Ty Sushi. Czas tyka a je chce isc
6 lis 17:08
Grześ: Oj, rzucać okiem mam

fuuuj.

Dobra już patrzę
6 lis 17:11
Grześ: Dobrze
6 lis 17:12
Roman 2333: Dzięki za darmowe korki
6 lis 17:13
sushi_ gg6397228:
miales podstawic do wzoru
b
n=b
1*q
n−1 −−−> tu miales wzor ogolny
6 lis 17:13
Grześ: zrobił to przecież

Wzoru ogólnego nie musi wyznaczać, tylko iloraz
6 lis 17:14
Grześ: Takie miał polecenie
6 lis 17:14