Liczba punktów wspólnych okręgu o równaniu (x−2)2 +(y+1)2=9
Anna: Liczba punktów wspólnych okręgu o równaniu (x−2)2 +(y+1)2=9
z prostą o równaniu y=√2 jest ówna
6 lis 14:56
ostr: Podstawiam y:
(x−2)2 + (√2+1)2=9
(x−2)2 + 3 +2√3 − 9 =0
x2 −4x+4+3−9+2√3 = 0
x2 − 4x −2 + 2√3 = 0
Oblicze Δ = (−4)2 − 4(−2+2√3) = 16 + 8 − 8√3 =24 − 8√3
Δ>0 więc równanie ma dwa rozwiązania czyli prosta ma dwa punkty wspólne z okręgiem.
Pewnie można by szybciej:
narysować okrąg o srodku (2,−1) promieniu 3, prostą y≈1.4 i odrazu widać, że to dwa punkty.
Ale pierwsza metodą można dodatkowo jeżeli zajdzie taka potrzeba znaleźć współrzędne tych
punktów.
6 lis 15:16