Prosze o pomoc
Ona: Funkcja f(x) = − (x − 2) 2 + b nie ma miejsc zerowych dla :
poprawna odpowiedz to b<0
Moje pytanie brzmi : Czy moze mi ktos wyjasnic dlaczego taka odpowiedz? jak to rozwiazac?
6 lis 14:52
think: funkcja jest przedstawiona w postaci kanonicznej, czyli można z niej odczytać współrzędne
wierzchołka paraboli
a(x − p)2 + q
W = (p, q) = (2, b)
minus przed nawiasem informuje nas, że ramiona paraboli są skierowane w dół, więc wystarczy aby
wierzchołek nie stykał się w osią X−ów a to ma miejsce kiedy b < 0.
Możesz zawsze podnieść do kwadratu i policzyć warunek Δ < 0 powinno Ci wyjść to samo...
6 lis 15:28
sushi_ gg6397228:
y=−x2 masz parabole ramiona w dól przesuwasz ja o 2 jednostki w prawo y1=−(x−2)2
teraz aby nie miala miejsc zerowych trzeba przesunac w dół o "b" jednostek (przesuniecie w dol
to "−" y2=−(x−2)2 −b
6 lis 15:30
Ona: dzieki wielkie
6 lis 15:59