Wielomiany parametr
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Dla jakich wartosci parametru m pierwiastki rownania [x
2−(3−m)x − 3m](x−2)=0sa trzy kolejne
liczby calkowite dodatnie?
Domyslam sie ze te liczby to 2,3,4 lub 1,2,3
A co dalej

Odp. m=−4 v m=−1
6 lis 14:41
Basia:
[x2−(3−m)x−3m](x−2)=0
x2−(3−m)x−3m=0 lub x−2=0
x=2
czyli tak jak piszesz mogą to być liczby
2,3,4
lub
1,2,3
i muszą to być pierwiastki drugiego równania
stąd:
x2−(3−m)x−3m = (x−3)(x−4) = x2−7x+12
lub
x2−(3−m)x−3m = (x−1)(x−3) = x2−4x+3
3−m=7 i −3m=12
lub
3−m=4 i −3m=3
dokończ sobie
6 lis 14:48