fukcja z parametrem
axe: wyznacz wszystkie wartości parametru α:<0,π> dla ktorych rownanie
x2+cosαx+2cos2α−2=0
ma dwa różne pierwiastkie takie że liczba 1 lezy miedzy tymi pierwiastkami
6 lis 14:15
Basia:
Δ=cos2α−4*1(2cos2α−2)=cos2α−8cos2α+8 = 8−7cos2α
Δ>0
8−7cos2α>0
7cosα<8
cos2α<87
a to jest prawdą dla dowolnego kąta α
czyli to równanie dla każdego α ma dwa różne pierwiastki
dalej:
wydaje mi się, że niedokładnie przepisałeś tę część zadania
...takie że liczba 1 lezy miedzy tymi pierwiastkami
sprawdź czy tam nie ma dokładniejszej informacji np. w środku, albo coś w tym rodzaju
6 lis 14:35
axe: "że liczba 1 lezy między tymi pierwiastkami"
obstawialam wzory vieta
ze x1+x2>1
x1*x2<0
ale znowu wyszedl mi jakis duzy przedzial
6 lis 14:49
axe: x1*x2≤0
6 lis 14:50
Basia:
bo to nieprawda
−5 i 2
1 leży między nimi, ale −5+2=−3 x1+x2<0
−2,2
1 leży między nimi, ale −2+2=0 x1+x2=0
−2,10
1 leży między nimi, ale −2+10>0 x1+x2>0
to samo z iloczynem
po prostu tak sformułowany warunek kompletnie nic nie daje
musi być dokładniejszy
6 lis 14:53
Basia:
axe a 12 i 2 ?
1 leży między nimi, a 12*2=1 x1*x2>0
0,2
1 leży między nimi, a 0*2=0 x1*x2=0
−2,2
1 leży między nimi, a −2*2=−4 x1*x2<0
i patrz wyżej
6 lis 14:55
Basia:
z tego warunku da się sensownie wydusić tylko tyle, że
f(1)<0
1+cosα+2cos2α−2<0
2cos2α+cosα−1<0
Δ=1−4*2*(−1)=9
t1=−1−34=−1
t2=−1+34=12
cosα1 = −1 ⇔ α1=π
cosα1=12 ⇔ α2=π3
α∊(π3;π)
ale nie wiem czy o to chodzi
6 lis 15:19
axe: dziekuje
6 lis 15:44
janqrdebalance: zadanie jest banalne, wystarczy rozpatrzzyć dwa warunki, które muszą zachodzić jednocześnie, a
mianwicie:
f(1)<0 i Δ>0 dla 0≤α≤π
28 wrz 20:38