Wyznacz wartości parametru aby dziedziną f(x) były liczby rzeczywiste.
Aska: Jakie założenia wyznaczyć, będę wdzięczna za pomoc

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f(x)=log(x
2−mx+m) jest
zbiór liczb rzeczywistych.
6 lis 14:14
Grześ:
Dla x
2−mx+m>0
Δ=m
2−4m
dla Δ<0
Tak sądze
6 lis 14:16
Aska: hah znowu zgubiłam założenie
6 lis 14:28
Aska: czyli to by było x2−mx+m>0 i Δ<0
1) Δ=m2−4m
m(m−4)>0
m>0 lub m−4>0
m>4
m∊(0,+∞)
2)m2−4m<0
m(m−4)<0
m<0 i m−4<0
m<4
m∊(−∞,4)
(0,+∞) część wspólna (−∞,4) ⇒ (0,4)
dobrze?
6 lis 14:40