odleglos punktu od prostej
baardzo trudneee pomocyyyy: Długości bokó trójkąta wynoszą 7, 8, 9 . Punkt P należący do tego trójkąta jest odległy od
najkrutszego boku o 1 cm a od najdłuższego o 2. Oblicz odległość punktu P od trzeciego punktu
tego trójkta
6 lis 14:04
Basia:

z wzoru Herona policz P
ABC
P
ABC = P
APB+P
APC+P
BPC
P
APB =
12*9*2=9
P
APC =
12*7*1=
72
P
BPC=
12*8*h = 4h
P
ABC = 9+
72+4h
podstaw wyliczone z wzoru Herona P
ABC i wylicz szukane
h
6 lis 14:26
baardzo trudneee pomocyyyy: dzieki bardzo
6 lis 14:41