pole troata
baardzo trudneee pomocyyyy: Oblicz pole trókąta ABC jeśli A(−1,−2) B(2,3) C(5, −1)
6 lis 14:02
M4ciek:
Policz wszystkie boki i podstaw do wzoru Herona
6 lis 14:06
baardzo trudneee pomocyyyy: ale to sa tak liczby wychodza ze z tym trudo podłożyc do wzoru herpona bo wychodza pierwiastki
6 lis 14:10
M4ciek: A jakie te boki tam wyszly?
6 lis 14:11
ostr: Zobacz sobie tablice matematyczne te które daja na maturze strona 6 tam jest wzór na pole
trójkata gdy mamy dane 3 jego wierzchołki.
6 lis 14:16
baardzo trudneee pomocyyyy: al jae mam tablic. moglbys go mi napsiac?
6 lis 14:30
baardzo trudneee pomocyyyy: mi wyszły 5 √37 i √34
6 lis 14:31
ostr: Dobra masz 3 wierzchołki.
A=(xa,ya)
B=(xb,yb)
C=(xc,yc)
To pole trójkąta
P = 12 |(xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)|
Tak poza tym to tablice sa w necie, wystarczy wpisac w google.
6 lis 14:38
baardzo trudneee pomocyyyy: dzieki bardzo
6 lis 14:47
baardzo trudneee pomocyyyy: wyszło mi pole ujemne
6 lis 14:59
Basia:
|−5|=5
|−20|=20
|−100|=100
itd.
ujemne zapewne wyszło Ci wyrażenie
(xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)
6 lis 15:01
baardzo trudneee pomocyyyy: AAA BO TAM JEST WARTOŚĆ BEZWZGLĘNA

SORKI I DZIEKI
6 lis 15:26
Gustlik: Oblicz pole trókąta ABC jeśli A(−1,−2) B(2,3) C(5, −1)
Można z wyznacznika wektorów − ta sama metoda, ktorą podał ostr, tylko podam ją w bardziej
przejrzystej wersji:
A(−1,−2)
B(2,3)
C(5, −1)
Najpierw robię z dwóch boków trójkąta wektory o wspólnym poczatku, np. A i obliczam ich
współrzędne:.
AB
→=B−A=[2−(−1), 3−(−2)]=[3, 5]
AC
→=C−A=[5−(−1), −1−(−2)]=[6, 1]
Liczę wyznacznik tych wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
|3 5| ← w górnym wierszu wpisuję współrzędne wektora AB
→
|6 1| ← w dolnym wierszu wpisuję współrzędne wektora AC
→
=3*1−5*6= (na krzyż − pierwsza przekątna minus druga przekątna − tak się liczy wyznacznik)
=3−30=−27
Pole:
| | 1 | | 27 | |
P= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| =13,5.
|
| | 2 | | 2 | |
6 lis 23:22