Wielomiany parametr
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Dla jakich wartosci parametru p wykres funkcji (x+2)[(p−3)x2 + 4x − 2] ma dokladnie 2 punkty z
wspolne z osia x?
Wiem, ze jednym punktem jest − 2 czyli miejsce zerowe. Rozwazam pozniej tylko druga czesc
rownania, wiec rozwiazaniem musi byc jeden pierwiastek. Rozpatruje 2. przypadki − kiedy
rownanie ma delte = 0 i a rozne od zera, drugie kiedy a sie wyzeruje i b nie bedzie zerem. No
i nie wychodzi mi wszystko co powinno byc, a mianowicie
p=1 lub p=3 lub p=5,5
Co robie zle? Cos pominelam moze?
Nie wychodzi mi 1
6 lis 13:51
Grześ:
W drugim przypadku gdy a się zeruje, to wtedy funkcja ma postać:
f(x)=4x−2
| | 1 | |
a wtedy przecina OX w punkcie ( |
| ,0) |
| | 2 | |
dla p=3
Sprawdzę jeszcze 1. przypadek,
Δ=0 ⋀ a≠0 ⇒ p≠3
16+8(p−3)=0
8(p−3)=−16
p−3=−2
p=1
Czyli dla p=3, lub p=1
Widocznie źle przeprowadziłeś rachunki
6 lis 14:02
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Ale maja byc 3 odpowiedzi
6 lis 14:07
Grześ: Hmmm, pomyślę nad tym 3, moment
6 lis 14:09
Grześ: A jak liczysz dla parametru 5,5

BO ja tu nie widzę jeszcze 3 przypadku
6 lis 14:14
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: No teraz widze swoj blad zamiast 5,5 mialo byc 1. Pomylilem sie. Skad 3 parametr ? Tez sie
zastanawiam
6 lis 14:37
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: 3 parametry
6 lis 14:38
Grześ: Masz 2 przypadki i w ich rozwiązywaniu nie powstaje żaden m
2 czy coś, więć nie wiem
6 lis 14:51