Dana jest f(x), wyznacz wartości parametru w zależności od założeń.
Aska: Pomoże ktoś? Chociaż jakieś wskazówki do rozwiązania zadania

Dana jest funkcja f(x)= (m
2−4m)x
2+2mx+1
a) wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których funkcja f osiąga wartośc najmniejszą i ma
dwa różne miejsca zerowe
b) wykaż ze nie istnieje wartość parametru m dla którego miejsca zerowe funckji f sa liczbami
przeciwnymi
6 lis 13:42
Grześ:
a) funkcja ma dwa miejsca zerowe, gdy Δ>0, oraz osiąga wartość najmniejszą dla a>0
Δ=(2m)
2−4(m
2−4m)=4m
2−4m
2+16m=16m
Więc:
Δ>0 i a>0
16m>0 i m
2+4m>0
m>0 i m(m+4)>0
m∊(0,+
∞)
Chyba dobre rozumowanie
6 lis 13:53
Grześ: w b) przykładzie sprawdźmy czy istnieje takie:
x
2=−x
1
Czyli ze wzorów Vieta:
x
1+x
2=0
m≠4
m∊∅
Brak rozwiązania
6 lis 13:55
Aska: początek robiłam podobnie, ale zapomniałam o drugim założeniu

dzięki wielkie
6 lis 13:57
Grześ: Nie ma sprawy, bo jakby nie spojrzeć, to powstał Ci ułamek, więc jak zwykle mianownik rózny od
zera
6 lis 14:05