Susanna: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych 2 zadań z funkcji wymiernej. Potrzebne mi to
pilnie...
Zadanie 1
Funkcja F(x)=(x
3+x
2+ax-24)kreska ułamkowa(2x+6) ma miejsce zerowe równe -2. Wyznacz:
a. wartość parametru a
b.pozostałe miejsca zerowe
c.zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości ujemne.
Zadanie 2
Funkcja H(x)=(x
3+2x
2-9x-18)kreska ułamkowa(x+3a) dla argumentu 1 przyjmuje wartość 3.
Wyznacz:
a.wartość parametru a
b.miejsca zerowe funkcji H
c.zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości nieujemne.
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, tzn zadanie z dokładnym wytłumaczeniem, bo nie czaję
go za bardzo
7 sty 19:24
Eta: Susana!
podstaw za x= - 2 i wartość wyrażenia przyrównaj d0 zera
bo to miejsce zerowe i obliczysz a
w drugim zad
x= 1 podstaw i przyrównaj wartość do 3
i też obliczysz a
Nie mam czasu! muszę nachwilę wyjść POliczprzez ten czas a
to Ci sprawdzę jak wrócę ok?
7 sty 19:36
Mickej: Funkcja która podałaś jest równa 0 wtedy i tylko wtedy gdy licznik jest równy 0
wiec a wyznaczasz w następujący sposób
x
3+x
2+ax-24=0 pod x podstawiasz -2
-8+4-2a-24=0
a=-14
pozostałe miejsca zerowe
nie wiem rozłoży nie umiem nie wychodzi mi

ale na szczęście znam inny cmyk dzielisz
wielomian przez dwu mian x+2 i otrzymasz funkcje kwadratowa
(x+2)(x
2-x-12)=0
z pierwszego nawiasu miejsce zerowe to -2 z drugiego 4 i -3 tylko ze -3 odrzucasz bo -3
jest wykreslone z dziedziny
7 sty 20:02
Mickej: wartości ujemne wyznaczasz w ten sposób licznik zapisujesz w takiej postaci
(x+2)(x-4)(x+3)
licznik juz masz tylko zapisujesz w postaci iloczynowej czyli takiej
(x+2)(x-4)(x+3)(2x+6)<0
machasz sobie wykres i otrzymujesz żę F(x)<0 dla x∈(-
∞;3) i (-2;4)chyba dobrze
7 sty 20:08
Susanna: W zad 1 w odp jest że miejsce zerowe to 4 tylko nie wiem jak do tego krok po kroku dojść,
a w zad drugim miejsca zerowe to -3, 3 i -2 i też nie wiem jak to obliczyć aby było
zrozumiale i dobrze.
7 sty 20:47
Susanna: Mmm...umie ktos sensownie mi pomóc z tymi miejscami zerowymi?
8 sty 18:34