longer:
Określ dziedzinę funkcji:(z założeniami)
1. y =(〖5x〗2-12)/(〖1/9 x 〗2-1)
2. f(x)=2x-1
3. f(x)=x/(2x+1 )
4. f(x)=(3x-1)/√(x2+1)
5. f(x)=(3x+1)/((x+2)(x-3))
6. f(x)=(x-2)/(x2+10x+25)
7.f(x)=√(√( 1/√3) x)-√3
7 sty 19:23
Basia:
longer to co ma być pod pierwiastkiem po napisaniu p bierzesz w nawias {...}
np √x2+1
popraw zapis 7 bo nie wiem co to ma być
co do pozostych:
- każdy mianownik musi być różny od 0
- każde wyrażenie podpierwiastkowe musi być ≥0
- jeżeli pierwiastek jest w mainowniku to wyrażenie podpierwiastkowe musi być >0
to może teraz sam pogłówkujesz?
7 sty 22:15