matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ncgb
ewelina k 2010:
oblicz pole i obwod rabu ktorego kat ostry ma 30 stopni i krotsza przekatna ma 6 cm
6 lis 12:50
ewcia:
d=6 α= 30 z tw. sinusów d
2
= a
2
+a
2
− 2a*a *sin 30 36 = 2a
2
−2a
2
*0,5 36 = a
2
a> 0 a = 6 P = a
2
*sin 30 Obw = 4a podstaw za a i oblicz P i Obw
6 lis 13:00