log4a + 4loga2 wiedzac, ze..
Paula: oblicz wartosc wyrazenia:
log4a + 4loga2 wiedzac, ze
log16a=3 i a>1
prosze o pomoc!:(
6 lis 12:40
Kejti:
log
16a=3
a=16
3
a=4
6
log
4a=6
a=4
6=2
12
log
a2
4=x
a
x=2
4
(2
12)
x=2
4
x=...
jasne?
6 lis 12:46
Paula: tak

dziekuje bardzo
6 lis 12:54
ostr: log
4a + 4log
a2 = log
4a+log
a2
4 = log
4a + log
a16
| | log16a | | 3 | |
log4a= |
| = |
| =6 |
| | log164 | | 0.5 | |
| | log1616 | | 1 | |
loga16= |
| = |
| |
| | log16a | | 3 | |
| | 1 | |
czyli log4a + 4loga2 = |
| + 6 |
| | 3 | |
6 lis 12:55
Paula: dziekuje
6 lis 13:05