pochodna
Gosia: 2 pochodne / prosze
sin2(3x)
cos3(2x)
6 lis 12:33
ewcia: [sin2(2x) ]' = 2sin(3x)*cos(3x)*3= 6sin(3x)cos(3x)= 3sin6(x)
6 lis 12:49
ewcia: [cos3(2x)]' = 3cos(2x)*(−sin(2x))*2 = −6cos(2x)sin(2x) = −3sin(4x)
6 lis 12:51
Gosia: nie rozumiem ostatniego przekształcenia mianowicie skad sie bierze sin(3x)cos(3x)=sin(6x)
6 lis 12:54
Mefiu: ale drugie jest zle cos3(2x)=3cos2(2x)*(−sin(2x)*2=−6cos(2x)sin(2x)
6 lis 12:58
ewcia: sorki w drugim jest błąd
powinno być
3cos2(2x) *(−sin(2x))*2 = −6cos2(2x)*sin(2x)
6 lis 13:03
ewcia: zastosowałam wzór sin2x = 2sinx*cosx
6 lis 13:03
Mefiu: a w pierwszym tez masz blad bo powinno wyjsc 6sin(6x)
6 lis 13:05
Mefiu: a w pierwszym tez masz blad bo powinno wyjsc 6sin(6x)
6 lis 13:05
Gosia: dziekuje wszystkim
6 lis 13:06
ewcia: 6sin(3x)cos(3x) = 3*(2sin3xcos(3x)) = 3*sin(6x)
6 lis 13:08