pole pierścienia kołowego
***zuza***: Oblicz pole pierścienia kołowego ograniczonego zbiorami A={(x;y) : (x−1)2 + (y+2)2 ≥1 i x,y
należą do R }
B={ (x;y) : x2 + y2 −2x +4y ≤ 0 i x,y należą do R}
6 lis 12:12
ostr: Zbiór A to wszyskie punkty leżące poza kołem o środku (1,−2) i promieniu r1=1.
Przekształce teraz nierówność w zbiorze B.
x2 + y2 − 2x +4y ≤ 0
(x−1)2 − 1 + (y+2)2 −4 ≤ 0
(x−1)2 + (y+2)2 ≤ 5
Czyli w zbiorze B zawierają się wszystkie punkty leżące wewnątrz koła o środku (1,−2) i
promieniu r2 = √5.
Oba koła mają wspolny środek, także pole pierścienia kołowego obliczymy odejmując pole koła (ze
zbioru A) od pola koła ze zbioru B.
Szukane pole P = π(r2)2−π(r1)2 = π(5−1) = 4π
6 lis 13:30
***zuza***pomoooocyyyyy: dzięki bardzo
6 lis 13:32
***zuza***pomoooocyyyyy: a zawsze jest tak z zbiór a to te na zewnatrz zbior b to te wewnatrz?
6 lis 13:38
ostr: sprawdź sobie coś takiego jak nierówność koła.
przykładowo punkty wewnątrz koła o srodku (0,0) i promieniu 1 można opisać jako
x2 + y2 <1
A punkty na zewnątrz tego koła jako:
x2 + y2 >1
chodzi tutaj o znak większe/mniejsze przy promieniu.
6 lis 13:45