Rownanie wielomianowe
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Rozwiaz rownanie wielomianowe
x3 − 13x − 12 = 0
6 lis 12:08
Święty: Znajdź jeden z pierwiastków wielomianu na podstawie twierdzenia o pierwiastkach wymiernych
wielomianu.
Sprowadź wielomian do prostszej postaci. Wylicz deltę i pierwiastki z drugiego nawiasu...
6 lis 12:20
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: A inaczej? −13x= 12x − x tak mam to zrobic, ale cos nie wychodzi
6 lis 12:23
mac:

D
−12 = {−1,1,−2,2,−3,3,−4,4,−6,6,−12,12}
W(x) = x
3 − 13x − 12
W(−1) = −1 + 13 − 12 =0
Więc masz już dzielnik (−1)
Teraz robisz: (rysunek u góry)
czyli forma:
(x
2 − x − 12)(x + 1) = 0
No i teraz liczysz deltę i resztę sobie zapisujesz.
6 lis 12:24
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Juz ok, dzieki
6 lis 12:47