pole kwardatu
***zuza***: W kwadrat o boku 1 wpisujemy kwadrat tak że jego boki tworzą z bokami kwadratu danego
odpowednio kąty 30o i 60o. Oblicz pole wpisanego kwadratu
6 lis 12:02
Kejti:

a+a
√3=1
a=...
P=(2a)
2=...
dokończ..
wszystko jasne? ;>
6 lis 12:27
***zuza***: a skądwiesz zte odcinki mają a i a√3 i 2a?
6 lis 12:40
Kejti: własności boków trójkąta o katach 30o; 60o; 90o..
6 lis 12:42
***zuza***: aha

ale wynik wyszedłi troche dzwny bo wyszłomi 1 / 4+2
√3 takie pole. to dobrze?
6 lis 12:47
Kejti: czemu przy 'a' nie usunęłaś niewymierności z mianownika? lepiej się liczy..
6 lis 12:50
***zuza***: znaczy wszyło mi 4/ 4+2√3
6 lis 12:50
***zuza***: aha no tak czyli trzeba pomnozy razy 1− √3?
6 lis 12:51
Kejti: tak. licznik i mianownik.
6 lis 12:53
***zuza***: nie wie ja to wychodzi:(
6 lis 12:54
***zuza***: wtedy wychodiz mi pole 2− √3 /8
6 lis 12:56
Kejti:
a+a
√3=1
a(1+
√3)=1
| | 1 | | 1−√3 | | 1−√3 | |
a= |
| = |
| = |
| |
| | 1+√3 | | 1−3 | | −2 | |
| | 1−√3 | | 1−√3 | |
2a=2* |
| = |
| =√3−1 |
| | −2 | | −1 | |
(
√3−1)
2=...
chyba się nie pomyliłam
6 lis 12:59
***zuza***pomoooocyyyyy: (√3−1)2 a to to jest w skróconeg mnożenia co nie?
6 lis 13:07
Kejti: tak
6 lis 13:08
***zuza***pomoooocyyyyy: czyli 4− 2
√3? Dzęki Ci bardzo bardzo
6 lis 13:13
Kejti: tak

proszę
6 lis 13:16