proszę o pomoc
olek: Wykres funkcji kwadratowej jest symetryczny względem prostej x+1=0, a różnica miejsc zerowych
wynosi 2. zbiorem wartości funkcji jest przedział <−2;∞). podaj wzór ogólny funkcji oraz
wszystkie argumenty, dla których funkcja ta przyjmuje wartości nie większe niż 6
6 lis 11:25
Godzio:
| | x1 + x2 | |
xw = −1 ⇒ |
| = −2 ⇒ x1 + x2 = −2 |
| | 2 | |
x
1 − x
2 = 2
q = −2
a > 0
x
1 + x
2 = −2
x
1 − x
2 = 2 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x
1 = 0
x
1 = 0
x
2 = −2
f(x) = a(x + 1)
2 − 2 = ax(x + 2)
a(x
2 + 2x + 1) − 2 = ax
2 + 2ax
ax
2 + 2ax + a − 2 = ax
2 + 2ax
a − 2 = 0
a = 2
f(x) = 2x(x + 2) = 2x
2 + 4x
f(x) ≤ 6
6 lis 11:36