funkcja kwadratowa. proszę o pomoc!
ankaa: Osią symetrii wykresu funkcji kwadratowej jest prosta x=3. Funkcja przyjmuje najmniejszą
wartość równą (−2) i do jej wykresu należy punkt (−1;6).
a) podaj wzór ogólny funkcji
b) podaj wszystkie argumenty, dla których wartości funkcji należą do przedziału <0;2,5>
6 lis 11:15
Godzio:
p = 3, q = −2
Postać kanoniczna: f(x) = a(x − p)
2 + q = a(x − 3)
2 − 2
Wiemy że do funkcji należy punkt (−1,6) więc podstawiamy:
6 = a(−1 − 3)
2 − 2
8 = a(−4)
2
8 = a * 16
| | 1 | |
f(x) = |
| (x − 3)2 − 2 = ... wymnóż a otrzymasz wzór ogólny |
| | 2 | |
b) Rozwiąż nierówność
0 ≤ f(x) ≤ 2,5
6 lis 11:18