kombinacje
zuzanka: Ile jest takich rozmieszczeń 10 par skarpet w 3 szufladach, tak aby 1 był dokładnie pusta.
6 lis 09:49
Basia:
to nie są kombinacje
jeżeli parę skarpet traktujemy jako całość to:
każdej z 10 par przyporządkowujemy numer szuflady (1,2,3)
10 → 3
|Ω|=310
dokładnie jedna szuflada pusta:
mamy 3 możliwości (pusta może być szuflada 1 lub 2 lub 3)
i teraz każdej z 10 par przyporządkowujemy numer jednej z dwóch szuflad
10 → 2
stąd
|A| = 3*210
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jeżeli każdą skarpetkę traktujemy jako oddzielny element to będzie tak samo tylko w miejsce 10
wstawiamy wszędzie 20
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
moim zdaniem chodzi jednak o to pierwsze (z 10)
6 lis 10:36
zuzanka: tylko wynik musi być 45 * 28
6 lis 11:08
Basia:
a zgadza się, jeszcze czegoś tu brakuje
od 3*210 trzeba jeszcze odjąć te przypadki, w których dwie szuflady są puste, ale to jest
3*210−3=3(210−1)
ale to nie będzie 45*28
7 lis 10:13