Proszę o pomoc
Anulka11: Pole powierzchni walca 60pi cm2, a jego wysokość ma długość 15cm. Oblicz pole powierzchni
walca.
6 lis 00:22
sushi_ gg6397228: gdzies brakuje slowa "boczna"
6 lis 00:26
Anulka11: mam tak napisane i co podała nauczycielka
6 lis 00:31
Anulka11: Pc=60 pi cm2
h=15 cm
obliczyć: Pp
6 lis 00:32
sushi_ gg6397228:
na pewno tak nie podala " pole powierzchni BOCZNEJ WALCA .... oblicz pole powierzchni
walca
6 lis 00:33
sushi_ gg6397228:
Pp=Pc ( ta sama nazwa calkowite, pole powierzchni)
a Pp−− to oznacza pole podstawy ( w wiekszosci przypadkow)
6 lis 00:35
Anulka11: tak, ale jak mam obliczyć?
bo mnie wychodzi tak liczyć:
2pi r2+2pi r x 15=60 pi/:2pi
6 lis 00:40
sushi_ gg6397228: przeczytaj co napisalas w swoim zadaniu:
Pole powierzchni walca 60pi cm2, a jego wysokość ma długość 15cm.
Oblicz pole powierzchni walca
6 lis 00:41
Anulka11: mógł być obliczyć ,
mnie tak obliczyłam
2πr
2+2πr*15=60π/:2π
r
2+15r=30
r
2=15r−30=0
i co dalej

6 lis 00:48
sushi_ gg6397228:
dalej uparcie brniesz, przeczytaj 100 razy na głos te dwa fragmenty zaznaczone na CZERWONO
6 lis 00:49
Anulka11: mam takie wzór obliczenia: Pc=2πr2+2πr*h
6 lis 00:54
sushi_ gg6397228:
Mam zrobic wieksza czcionke dla koloru czerwonego


?
6 lis 00:57