Określ dziedzinę.
Calineczka: Określ dziedzinę.
2x − 1
−−−−−−−−−−
x2 + 12x − 12
5 lis 23:21
Calineczka: Czy tu określe dzidzinę jeśli pierw oblicze delte?
Czy nie moge tak zrobić?
5 lis 23:26
Jack:
delta mianownika − dobrze mówisz.
5 lis 23:29
Calineczka: x2 + 12x − 12
Δ=122 − 4*1*(−12) = 14 + 2 = 214
I na tym się zacinam bo ułamki są straszne...wiem że będą 2 wyniki tzn − x bo Δ>0. Ale we
wzorze trzeba obliczyć pierwiastek z delty.
5 lis 23:38
5 lis 23:45
5 lis 23:46
Calineczka: dziękuje
6 lis 00:27
sushi_ gg6397228:
wiec x
1 i x
2 sobie teraz wyliczysz
6 lis 00:31
Calineczka: już teraz tak

Dziękuje za pomoc.
6 lis 00:33