Maturka trygonometria
Agnieszka: zdanie z matury rozszerzonej tego roku
zadanie 2 .Wyznacz wszytskie rozwiazania 2 cos
2 x−5sinx−4=0 należace do przedziału <0,2π>
rozwiązałam to i doszłam do takkeigo rownanie
(sinx +0,5)(sinx+2)=0
z pierwszego nawiasu jak wiadomo jest rozwiazanie x=7/6π ale z drugiego nie widze rozwiazania ,
poniewaz wykres przeciez nie siega −2 ani 2 , a rozwiaznie jest x=11/6π nie rozumiem tego
prosze o wytlumaczenie

pozdrawiam
5 lis 22:45
sushi_ gg6397228:
sin x= −0.5
x= 210 stopni lub x= 330 stopni
5 lis 22:48
Godzio:
| | π | | 7 | |
x = − |
| + 2kπ v x = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
5 lis 22:49
Agnieszka: wiem wlasnie to zobaczylam ze to drugie rozwiazanie wychodzi z sin x= −0.5 . hehe ale dziekuje
za rozwiaznie
5 lis 22:49
sushi_ gg6397228:
kolega kiedys tez na maturze zapomnial o drugim rozwiazaniu i dostal zamiast A , C
5 lis 22:51