Proszę o pomoc
cykorek matematyczny: Do wykresu funkcji y = ax2 +bx +c należą punkty A=(0,1) i B=(2,9) oraz
wiadomo że funkcja ma jedno miejsce zerowe .Należy obliczyć : a , b i c .
5 lis 22:31
Godzio:
Punkt A(0,1) ⇒ c = 1
Jedno miejsce zerowe ⇒ Δ = 0 ⇒ b2 − 4ac = 0 ⇒ b2 − 4a = 0
Punk B(2,9) ⇒ 9 = 4a + 2b + 1
Rozwiąż układ równań:
b2 − 4a = 0 ⇒ 4a = ...
4a + 2b + 1 = 9
5 lis 22:34
Kejti: układ równań:
b2−4ac=0
1=c
9=4a+2b+c
5 lis 22:34
cykorek matematyczny: 4a+2b+1=9
4a+2b=8
4a=8−2b
2a=4−b
hmm
5 lis 22:45
cykorek matematyczny: 8−2b+2b=8
8=8
5 lis 22:48
Gustlik: Jeżei funkcja ma jedno miejsce zerowe, to jej postać kanoniczna wygląda tak:
y=a(x−p)
2 (*); p=x
0 jest jednocześnie miejscem zerowym, q=0
Podstawiasz współrzędne A=(0,1) i B=(2,9):
{1=a(0−p)
2
{9=a(2−p)
2
{1=ap
2
{9=a(2−p)
2
Podziel sobie te równania stronami − otrzymasz:
| 1 | | p2 | |
| = |
| − a się skróci, mnożysz na krzyż jak proporcję i masz równanie |
| 9 | | (2−p)2 | |
kwadratowe z niewiadomą p.
oblicz p, wstaw do któregoś z równań, najlepiej pierwszego, bo jest prostsze i obliczysz a.
Po rozwiązaniu tego układu równań, podstaw za a i p do wzoru kanonicznego (*) i rozpisz do
postaci ogólnej.
6 lis 01:33
cykorek matematyczny: (2−p)2=9p2
(22−2*2p+p2)=9p2
4−4p+p2=9p2
4−4p−8p2=0
czyli:
−8p2−4p+4=0
6 lis 11:37