Liczby zespolone - działania
Marek: Liczby zespolone.
Bardzo bym prosił o wytłumaczenie/rozwiązanie.
a)
b)
| | (3+i)2 | | (1−2i)3 | |
|
| − |
| |
| | (1+2i)2 | | (1+i)3 | |
5 lis 22:01
sushi_ gg6397228:
i2=−1
i3=i2*i= −i
mnozymy jak normalne liczby; wzory skroconego mnozenia tak samo chodza
5 lis 22:03
pozdrawiam: a)
| (1+2j)2 | | 2−j | | (1+4j+2j2)(2−j) | |
| * |
| = |
| = |
| 4−3j | | j | | (4j−3j2) | |
| (1+4j−4)(2−j) | | (2−j+8j−4j2−8+4j) | |
| = |
| = |
| (4j+3) | | (4j+3) | |
| (−2+13jj) | | (4j−3) | |
| /* |
| = |
| (4j+3) | | (4j−3) | |
5 lis 22:32
Marek: Podpunkt a) obliczyłem, ale w b) nie chce mi wyjść.
| | (3+i)2 | | (1−2i)3 | | 8+6i | | −11+2i | |
b) |
| − |
| = |
| − |
| do tego |
| | (1+2i)2 | | (1+i)3 | | −3+4i | | −2+2i | |
momentu wszystko jest ok. Nie wiem czy jakiś głupi błąd robię w obliczeniach.
6 lis 13:57
Marek: ?
6 lis 15:25
sushi_ gg6397228:
pierwszy ulamek pomnoz przez 4i+3 (licznik i mianownik) drugi przez 2i+2(licznik i mianownik)
6 lis 15:38