funkcja z wartoscia bezwzgledna i jej dziedzina
alfred: Witam.
Wyznacz dziedzinę funkcji:
f(x)=|x|+|x+2|
5 lis 21:15
sushi_ gg6397228:
Dziedzina : x ∊R
5 lis 21:17
alfred: Gdyby było tak:
D
f=R\{−2,0,2}
Czy dobrze myślę?
5 lis 21:19
sushi_ gg6397228: tez bedzie x∊R
bo nigdy suma dwoch dodatnich liczb nie da 0
5 lis 21:22
alfred: | | 1 | |
Jejku.. przepraszam najmocniej miałobyć f(x)= |
| |
| | |x|+|x−2| | |
D
f tak jak wyżej napisałem?
5 lis 21:24
M4ciek: To tez bedzie x∊R
5 lis 21:28
alfred: Ok rozumiem.To w takim razie jeszcze takie 2 przypadki:
5 lis 21:31
Tomek.Noah: nie
|x|+|x−2|≠0 rozwiaz to
5 lis 21:31
5 lis 21:32
Tomek.Noah: Dziecko musisz zapisac ze to co w mianownik musi byc zawsze rozne od zera to co
podpierwiastkiem wieksze lub rowne zero i tyle... no chyba ze masz pierwiastek w mianowniku to
tylko wieksze od zera to co pod pierwiastkiem oczywiscie ... i tak masz wyznaczac dziedzine
5 lis 21:33
M4ciek: No ale jak np. podstawimy za x 2 albo − 2 to i tak nie bedzie = 0 .Jesli sie myle to mnie
popraw Tomek
5 lis 21:34
M4ciek: A juz wiem przepraszam

x≠1
5 lis 21:36
M4ciek: yyyy..... x≠−1 xD
5 lis 21:37
M4ciek: Lepiej pojde juz dzisiaj bo wstyd
5 lis 21:37