rozwiąż równanie
heeeej ; ]: x+3x−3=6x−3
5 lis 20:35
heeeej ; ] kto pomoże ;/:
5 lis 20:38
heeeej ; ]:
5 lis 20:38
Kejti: (x+3)(x−3)=6(x−3)
5 lis 20:40
sushi_ gg6397228:
zrob duze "U" bo nie widac co jest w pierwszym mianowniku
5 lis 20:40
sushi_ gg6397228: jak jest ten sam mianownik to wystarczy
x+3===6
x=3 brak rozwiazania bo 3 nienalezy do dziedziny
5 lis 20:40
heeeej ; ]: u mnie wszystko widać
5 lis 20:41
heeeej ; ]: dziękuję bardzo
5 lis 20:42
5 lis 20:43
heeeej ; ]: a taki jak zrobić ?
5 lis 20:43
Kejti: 2x+4=(x−1)(2x−1)
5 lis 20:44
heeeej ; ]: delte liczyć?
5 lis 21:06
heeeej ; ]: i jaka dziedzina
?
5 lis 21:09
Kejti:
dziedzina:
2x−2≠0
tak, deltę.
5 lis 21:13
heeeej ; ]: wyszło mi x1= 3 x2=−1/2 ok?
5 lis 21:14
Kejti: jest ok
5 lis 21:17
heeeej ; ]: dzięki
5 lis 21:17
heeeej ; ]: zawsze to lepiej jak ktoś spr i pomoże jak coś
5 lis 21:18
Kejti: spoko
5 lis 21:19
heeeej ; ]: a mam jeszcze coś takiego..
| 2x−2 | | x | |
| = |
| i trzeba znaleźć pierwiastki całkowite równania... o co biega ? |
| x+2 | | x−1 | |
5 lis 21:22
heeeej ; ]: rozwiązać to i ?
5 lis 21:26
heeeej ; ]: co z tym robić?
5 lis 21:33
heeeej ; ]:
5 lis 21:35
heeeej ; ]: wychodzi delta √28
5 lis 21:35