nierówność kwadratowa z parametrem
Gabi : Dla jakich wartości parametru m przedział (1,+∞) zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności
x2 − mx + m > 0.
Pomóżcie.
5 lis 20:31
sushi_ gg6397228:
pewnie trzeba policzyc miejsce zerowe ( musi miec jedno lub dwa)
5 lis 20:43
Amaz:
a>0, więc:
Δ<0 Ok
Δ=0, trzeba wyrzucic kiedy
−b2a=0
Δ>0
myślę, że to powinno wystarczyć
5 lis 20:50
sushi_ gg6397228:
x2 musi byc mniejsze od 1 aby sie zawieral ten przedzial (1; +∞)
5 lis 20:52
Gabi : Δ = m
2 − 4m
Δ ≥ 0 ⇔ m∊(−
∞,0>∪<4,+
∞)
i co dalej?
5 lis 20:53
Amaz:
ta, mniejsze, zgadza się, pomyliło mi się
5 lis 20:54
Gabi :
m+
√m2−4m < 2
i co teraz ?
5 lis 21:00
sushi_ gg6397228:
√m2−4m<2−m zalozenie ze obie strony sa dodatnie m....
podnosimy obustronnie do kwadratu
5 lis 21:01
Gabi : m < 2 tak?
m
2 − 4m < 4 − 4m + m
2
0<4
5 lis 21:04
Gabi : ech, nie może być m < 2 , m < 0 wtedy obie strony są dodatnie
5 lis 21:07
sushi_ gg6397228: a to co pod pierwiastkiem to co

m ∊ (−
∞;0> U <4;+
∞) lewa strona i m≤2 prawa strona ===> czesc wspolna to ...
teraz mozesz podniesc do kwadratu
po obliczeniach wychodzi 0<4 czyli jest prawdziwe dla calej dziedziny
5 lis 21:09
Gabi : no to część wspólna to (−∞,0>
w odpowiedziach jest , że m∊(−∞, 4)
5 lis 21:12
sushi_ gg6397228: to jest dla Δ≥0 m∊(−∞; 0>
a warianty dla Δ<0 m∊(0,4)
wiec razem masz ....
5 lis 21:14
Gabi : ok, rozumiem, dzięki

aczkolwiek znalazłam też przez przypadek prostsze rozwiązanie w necie
5 lis 21:22
Gabi : 1o. Δ < 0
2o. xw ≤ 1 i f(1) ≥ 0
5 lis 21:27