zaq12wsx: Dla jakich wartosci parametru m (m∈R) równanie
x2 + (m-1)x + 4
----------------------- =0 ma dwa rózne rozwiązania?
x+3
7 sty 18:47
ania: m∈(-∞,-3)u(4,+∞)
7 sty 21:47
Mickej: zawsze jeszcze można powiedzieć dlaczego tak

dziedzina to
x+3≠0
rozwiązania to nic innego jak miejsca zerowe czyli licznik = 0
x
2+(m-1)x+4=0
Δ>0 aby były dwa różne rozwiązania
7 sty 21:52
Eta: Ania sie pomyliła!
drugie m = 5 a nie 4

D= R -{ -3}
x
2 +(m - 1) x +4=0
warunek Δ>0 bo dwa rózne
Δ= (m -1)
2 - 16
(m -1)
2 - 16 >0 <=> (m - 1 -4) (m- 1 +4)>0
( m - 5)(m +3) >0 <=> m€ ( - ∞, - 3) U ( 5, ∞)
7 sty 21:56