nierówności
Dorka: rozwiąż nierówności
−x2>2(x−1)
2x2−5x−3≥0
5 lis 20:07
sushi_ gg6397228:
pierwsze przeniesc na jedna strone; policz Δ, wyznacz x1 i x2
5 lis 20:17
ona: włąśnie w tym pierwszym mam problem bo delta wychodzi 12 a przeciez nie ma pierwiastka z 12 i
nie wiem jak dalej z tym ruszyc
5 lis 20:20
sushi_ gg6397228:
√12= 2
√3
a Kto mowil ze ma wyjsc ładna delta
5 lis 20:20
ona: no juz teraz wiem co dalej

wielkie dzieki
5 lis 20:22
sushi_ gg6397228:
x2 +2x−2 <0 parabola usmiechnieta (∪) i odpowiedz bedzie (x1; x2)
5 lis 20:23
ona: | | 2−2√3 | |
a powiedz mi jeszcze czy moge cos zrobic z wynikiem |
| |
| | −2 | |
5 lis 20:28
sushi_ gg6397228:
tak rozbic na dwa ułamki
| 2−2√3 | | 2 | | −2√3 | |
| = |
| + |
| = −1 + √3 |
| −2 | | −2 | | −2 | |
5 lis 20:32