czy można to rozłożyć na czynniki ?
wiola: 2x3−1*x2−3x+1
5 lis 19:30
Kejti: spróbuj policzyć pierwiastek tego wielomianu, jak Ci się uda to skorzystaj z twierdzenia Bezout
i podziel ten wielomian przez dwumian..
5 lis 19:36
wiola: 
czy można to rozłożyć na czynniki ? wiola: 2x3−1*x2−3x+1
5 lis 19:37
wiola: Kejti,no jak Ty to ładnie napisałaś ,tylko ,że ja już bardzo dawno do szkoły nie chodziłam(20
latek) i nie bardzo wiem o czym piszesz,próbuję sama rozwiązywać ,ale niektóre nie wychodzą .
wyciągnęłam przed nawias2x
3(x
2+3x−1)−(x
2+3x−1) i utknęłam
5 lis 19:42
Kejti: to trzeba pisać

zaczekaj chwilkę.
5 lis 19:47
wiola: pewnie że zaczekam
5 lis 19:57
sushi_ gg6397228:
to sie nie rozłozy
podaj źródłowy przykład, od którego szłas; bo jak robic te co ZOCHA, to nie wyjda
5 lis 20:15
wiola: jasne ,że te same ,ale to mnie wkurza ,że nie wyjdą i dlatego kombinuję
5 lis 20:20
Kejti: miło.. znaczy, że się nie pomyliłam jak liczyłam
5 lis 20:21
wiola: tzn. że nie wyjdzie ?Więc na jakim etapie powinnam zakończyć ten przykład?
5 lis 20:25
sushi_ gg6397228:
babka wtedy Wam cos nie takie podała wiec sie nie męcz z tym; szkoda na to zdrowia
5 lis 20:26
sushi_ gg6397228:
W(x)=2x
3−x
2−3x+1
W(1)=....
W(−1)=...
liczby nie wychodza rowne 0 wiec sposobami elementarnymi nie da sie tego obliczyc
5 lis 20:27
wiola: no nie ....a ze mnie się taki pilny uczeń zrobił

ok ale dzieki ,że nie pozostajecie obojętni
na takich "uczniów jak ja"
5 lis 20:28
sushi_ gg6397228:
to mozesz policzyc te przykłady co zapisałem dla Zochy do poćwiczenia
5 lis 20:37
zocha: bardzo proszę o wyjaśnienie

!
Wielomianu W(x)=a(x−2)(x−3)(x+1)
W(4)=2
2=a(4−2)(4−3)(4+1)
ponoć a=
15 − tylko z czego to wynika bo nie umiem do tego dojść?
3 gru 09:38
zocha: już wiem to będzie tak!
2=a*2*1*5
2=10a\2
a=12−czy tak?
3 gru 10:01
Zocha: wiem że ciąg a
n=3
n jest ciągiem geometrycznym. mam zbadać czy jest ciągiem arytmetycznym
zrobić zapis i uzasadnić go. Jak to będzie wyglądało? POMUŻCIE MI

17 gru 14:17
Zocha: wiem że a
n=3
n jest ciągiem geometrycznym. mam zbadać czy jest też ciągiem arytmetycznym i
uzasadnić. POMUŻCIE

!
17 gru 14:59
Savio: Wydaje mi się, że należy tutaj wyprowadzić3 kolejne wyrażenia tego ciągu (a1,a2 i a3) i
sprawdzić czy pomiędzy nimi zachodzi zależność np r=a2−a1 i r=a3−a2
Było by:
a1=3
a2=9
a3=27
Na pierwszy rzut oka widać, że nie jest on ciągiem arytmetycznym, ale dopiszmy
r=a2−a1 ⋀ r=a3−a2
r=6 r=18
Po powyższym widać że r≠const, a co za tym idzie an=3n nie jest ciągiem arytmetycznym.
17 gru 15:13
Zocha: serdeczne dzięki

17 gru 15:26