Mateusz: Ale dobra zapisując równanie kazdej prostej przechodzącej przez punkt (1,3) ma postać y−3
=m(x−1) teraz trzeba znalezc taką liczbę m aby prosta miała tylko jeden punkt wspólny z elipsą
a więc mamy do rozwiązania układ równan który musi miec tylko jedno rozwiązanie
| ⎧ | 5x2+3y2=tu wpisac brakującą liczbę w równaniu elipsy nie wiem jaką | |
| ⎩ | y−3=m(x−1) |
|
po przekształceniu powinienes otrzymac równanie kwadratowe i musisz sobie zadac pytanie kiedy
rownanie kwadratowe ma jeden pierwiastek i zapisac ten warunek i dla tego rownania i sprawdzic
dla jakiego m rownanie ma jedno rozwiązanie jak wyznaczysz m pozostaje juz tylko podstawic za
m obliczoną wartosc i napisac rownanie stycznej