Podstawy trapezu prostokątnego mają długosci 70 i 30, kąt ostry trapezu ma miarę 22o. Oblicz
pole tego trapezu. Przyjmij,ze sino22=0,375, cos220=0,927,tg22Y0=0,404
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ja to tak zrobiłem :
| h | ||
sin220= | ||
| 70 |
| 100*26,25 | ||
P= | = ... i w odp. jest inny wynik.. dlaczego | |
| 2 |
| h | ||
cos22 = | ||
| 40 |
| 100 | ||
P = | * 40 * cos22 = 2000 * cos22 = ... | |
| 2 |
czyli wysokosc w trapezie mozna zacznaczyc tyko na 2 sposoby: tak?
i nie ma innej opcji?
h40 = tg 22 = 0,404
h = 40 * 0,404 =16,16
P = 70+302*h = 50 * 16,16 = 808