ciagi
Marek: Znależć najwiekszy, najmniejszy wyraz ograniczonego z gory, z dolu ciagu Un :
Un=e10n−n2−24 niewiem jak to rozwiazac i jak do rozwiazania dojsc
5 lis 18:42
Marek: Znależć najwiekszy, najmniejszy wyraz ograniczonego z gory, z dolu ciagu Un :
Un=e10n−n2−24 niewiem jak to rozwiazac i jak do rozwiazania dojsc
5 lis 20:07
sushi_ gg6397228:
trzeba policzyc wspolrzedne wierzchołka dla funkcji f(n)= 10n−n2−24
5 lis 20:20
Kuba: najmniejsza wartość to 0, bo exponenta nie przyjmuje wartości ujemnych w ciele rzeczywistym, a
największa jest dla exponenty z 1, bo, jak już wspomniał przedmówca jest to wierzchołek
paraboli będącej wewnętrzną funkcją dla podanej exp. Czyli najmniejsza wartość to 0, dla n=4
lub n=6, a najwieksza tj. e, dla n=1
5 lis 20:33